2019-09-03

Veganiškas šimtalapis

Šimtalapį nėra paprasta iškepti, net ir ne veganišką, bet kai į tešlą dedami kiaušiniai, vis tiek šiek tiek paprasčiau, tešla tampa tampresnė. Veganiško šimtalapio sunkumai prasideda tada, kai reikia kuo ploniau ištampyti tešlą. Todėl patariu negaminti didelio šimtalapio, nes tešla labai plyšinės, didesnius gabalus daug sunkiau ištampyti. 
Gaminant šimtalapį, patalpoje turi būti ne mažiau 22 laipsniai šilumos, kitaip tešla nekils arba kils labai ilgai.


Ingredientai šimtalapiui

Tešlai:
  • 300 g kvietinių miltų (550D);
  • 180 g sojų pieno;
  • 6 g sausų mielių;
  • 15 g ištirpinto kokosų aliejaus;
  • 1 šaukšto cukraus;
  • žiupsnelio druskos.
Įdarui:
  • 200 g vegan block margarino;
  • 160 g cukraus (maždaug po 40 g kiekvienam lakštui) ir 1 šaukšto aguonoms;
  • 2 šaukštelių vanilinio cukraus;
  • 100 g aguonų;
  • 70 g razinų. 
Pabarstymui: 
  • cukraus pudros.
Siūlau pirmiausiai pasiruošti įdarą, kad iškilus tešlai nereiktų skubėti.

Įdaro paruošimas 
  • Vegan block margariną išimti iš šaldytuvo ir padalyti į 4 dalis, leisti gerai suminkštėti.
  • Aguonas užpilti karštu vandeniu, šiek tiek palaikyti ir sumalti, įdėti 1 šaukštą cukraus.
  • Razinas nuplauti.
  • Cukrų sumaišyti su vaniliniu cukrumi.
Tešlos paruošimas
  • Suberti miltus, šaukštą cukraus, mieles, druską, išmaišyti.
  • Pieną šiek tiek pašildyti, po truputį maišant pilti į miltus, supilti kokosų aliejų, minkyti tešlą.  Minkyti ilgai, maždaug 15-20 minučių. Tešla neturi būti per kieta.
  • Tešlą padalyti į 4 bandutes, jas iš abiejų pusių patepti aliejumi, sudėti ant lėkštučių ir uždengus palaikyti, kol pakils.
Šimtalapio gamyba
  • Paimti vieną bandutę, kiek įmanoma ploniau pakočioti, dėti ant kito stalviršio, užtiesto audiniu (staltiese),  ir tampyti kuo ploniau - tol, kol taps permatoma. Geriausia tai daryti dviese 😀.
  • Ant ištampyto lakšto tepti margariną, plonai ištepti visą lakštą, pabarstyti cukrumi.
  • Imti kitą bandutę, pakočioti, dėti ant pirmojo lakšto, ištampyti, užtepti margariną, berti cukrų  ir taip dirbti su visais tešlos lakštais.
  • Ant paskutinio lakšto pabarstyti razinų, prie krašto dėti aguonas į vieną liniją ir šiek tiek pabarstyti po visą lakštą.
  • Nuo krašto standžiai susukti į volelį, perkelti į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.
  • Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Kai pagels, pridengti kepimo popieriumi ir kepti toliau.
  • Iškeptą atvėsinti, pabarstyti cukraus pudra.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą