2017-12-29

Avokadų ir burokėlių užkandukas

Likimas lėmė, kad Mamos vaišėms keletą mėnesių teko „paatostogauti“. Puikiai jaučiausi, kai pagaliau vėl atsidūriau virtuvėje ir galėjau nors kažką pagaminti 🥗🥣🍲

Šįkart siūlau avokadų ir burokėlių užkanduką. Gal patiks Naujųjų Metų išvakarėse paužkandžiauti 😋


Avokadų ir burokėlių užkandukui reikės:
  • duonos;
  • 1 avokado;
  • kelių burokėlių;
  • 1 šaukšto sezamų sviesto (tahini);
  • 2 šaukštų citrinos sulčių;
  • pipirų, druskos;
  • granato sėklų;
  • žiupsnelio sezamų sėklų;
  • prieskoninių žolelių (baziliko, raudonėlio, čiobrelių);
  • šlakelio aliejaus.

Kelis nedidelius nuluptus burokėlius supjaustome riekelėmis. Į skardą patiesiame foliją, išdėliojame burokėlius, vos vos patepame juos aliejumi ir apibarstome prieskoninėmis žolelėmis. Aš burokėlius kepu uždengtus taip pat folija, nes nenoriu, kad apskrustų 🙂 Kepame apie 40 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
Kol kepa burokėliai, pasigaminame avokado užtepuką. Avokadą sutriname šakute arba elektriniu trintuvu, įdedame šaukštą tahini, įpilame citrinos sultis. Pagardiname druska, pipirais. Viską gerai išmaišome ir užtepame ant duonos riekelių. Kai ataušta burokėliai, uždedame ir juos, pabarstome sezamų sėklomis. Šiuos sumuštinukus dar apibarstome granato sėklomis. Ir skanu, ir sveika, ir gražu 😊🥑😋

2017-10-03

Moliūgų pyragas su riešutų sviestu

Vasaros pradžioje liaupsinau „gerųjų nepabostančių cukinijų“ panaudojimą įvairiuose receptuose 🙂Užderėję ryškiaspalviai moliūgai ne tik nenusileidžia cukinijoms, bet dar daugiau nusipelnę pagyrų. Moliūgų tyrė puikiai tinka pyragams, sausainiams, užtepams. Tradiciškai kepant grybus, verdant įvairias sriubas, gaminant troškinius, kugelį, moliūgais pakeičiu bulves arba naudoju perpus su bulvėmis. Skanūs moliūgų kepsneliai, blynai 🙂


Kai sugalvojau kepti moliūgų pyragą, nė kiek neabejojau, kad labai derėtų su riešutų sviestu. Ir kaip tik lentynoje puikavosi cinamoninis riešutų sviestas iš Sviesto sviestuoto.
Neapsirikau, rezultatas žavėjo su kaupu – pyragas purus, minkštas, puikaus aromato ir nuostabiai skanus 😋

Moliūgų ir riešutų sviesto pyragui reikės:

  • 300 g moliūgų tyrės;
  • 200 g kvietinių miltų (naudojau kietagrūdžių);
  • 100 g speltos miltų;
  • 150 g riešutų sviesto (geriausia – cinamoninio);
  • 150 g sojų jogurto;
  • 100 g rapsų aliejaus;
  • 80 g rudojo cukraus;
  • 40 g beržų cukraus;
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių;
  • šiek tiek vanilino.
1. Paruošti moliūgų tyrę: gabaliukais supjaustytus moliūgus pakepti orkaitėje, kol suminkštės, sutrinti, ataušinti.
2. Į tyrę suberti cukrų, vaniliną, išplakti; supilti aliejų, vėl viską išplakti.
3. Į sojų jogurtą suberti kepimo miltelius, palaukti, kol jogurtas „išsipūs“.
4. Į moliūgų tyrę sudėti riešutų sviestą, supilti jogurtą, viską gerai išmaišyti.
5. Sumaišyti abiejų rūšių miltus, juos pamažu berti į paruoštą masę, vėl gerai išmaišyti.
6. Supilti į skardą, pateptą aliejumi; kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol gražiai parus.

Paskirti sau gerą gabalą, nes kitiems paragavus gali nelikti 😋

2017-09-14

Receptas iš praeities – vyšnių sirupas

Vartau labai seną, pageltusiais lapais, receptų sąsiuvinį ir kiek ten įdomių dalykų randu 🙂 Tada gaudydavome kiekvieną įdomesnį receptą iš draugų, kaimynų, dar „Šeimininkės“ laikraštyje ar kokiame žurnale rasdavome. Ir šį vyšnių sirupo receptą sužinojau iš savo kaimynių. Prisimenu, labai nustebau, kad vyšnių sirupą galima išvirti iš aronijų uogų! Tikrų tikriausio vyšnių skonio, puikaus aromato, nuostabios spalvos. Tiesa, reikia ir vyšnių lapų 🙂 Be abejo, čia daug cukraus, bet toks aromatas – niekur tokio nenusipirksi. O naudoti galima nedidelį kiekį, po šaukštą ar du rūgštesniam kokteiliui, natūraliam jogurtui, blynų padažui pagardinti ir suteikti aromato ar kartais tiesiog atsigerti pagardinto vandens. Viriau iš perpus mažesnio ingredientų kiekio, nei nurodyta senajame recepte.


Vyšnių sirupui reikės:
  • 45 vnt. aronijų uogų;
  • 100 vnt. vyšnių lapų;
  • 1 kg cukraus;
  • 750 ml vandens;
  • 1 nubraukto šaukšto citrinos rūgšties.

1. Į vandenį sudėti nuplautas uogas, lapus ir virti 14 minučių.
2. Skystį nukošti, į nusispalvinusį vandenį supilti cukrų, išmaišyti, pavirti 7 min.
3. Supilti citrinos rūgštį.
4. Išpilstyti į švarius sausus indus ir mėgautis savo pagamintu vyšnių sirupu 😋

2017-08-27

Cukinijų apkepas su tofu

Minkštas, drėgnas, paprastas, skanus ir atvėsęs – toks cukinijų apkepas su tofu 😋😋😋

Jam pagaminti reikės:
  • 500 g cukinijų;
  • 150 g tofu;
  • 120 g miltų;
  • 120 g konservuotų pupelių ar avinžirnių skysčio;
  • 60 g rapsų aliejaus;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 2 šaukštų maistinių mielių dribsnių;
  • 1 šaukšto sojų padažo;
  • 1 nedidelės skiltelės česnako;
  • 1 arbatinio šaukštelio bazilikų pesto ar trintų bazilikų;
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
  • pipirų, druskos.
Šį kartą naudojau ne namuose gamintą, bet pirktą natūralų tofu. Konservuotų pupelių skystis ir rapsų aliejus puikiai atstojo kiaušinius 🙂



• Cukinijas sutarkuojame burokine tarka, užberiame 1 lygų šaukštelį druskos, išmaišome ir paliekame apie pusvalandį; po pusvalandžio cukinijas nusunkiame ir visą išsiskyrusį skystį nupilame.
• Gardiname tofu: jį sutriname ar sutarkuojame, įspaudžiame skiltelę česnako, įberiame šiek tiek druskos, pipirų, įpilame sojų padažą, alyvuogių aliejų, įdedame mielių dribsnius, bazilikų pesto ir viską išmaišome. Paliekame, kol jau įprastu būdu išplaksime „kiaušinius“.
• Iki putų išplakame pupelių skystį, įpilame rapsų aliejų, dar šiek tiek paplakame.
• Miltus išmaišome su kepimo milteliais.
• Į nusunktas cukinijas sudedame paruoštą tofu, išmaišome, suberiame miltus.
• Supilame „kiaušinių“ plakinį, viską gerai išmaišome.
• Skardelę patepame aliejumi, supilame apkepo masę ir kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.

Švelniai kvepiantis bazilikais ir labai švelniai česnakėliu, cukinijų apkepas nuostabiai skanus su pomidorais 😋😋😋

2017-08-11

Cukinijų užtepėlės

Nieko nėra paprasčiau, kaip gaminti cukinijų užtepėles. Principas toks pats, kaip ir verdant cukinijų sriubas: pagrindas – cukinijos, o jau kokio skonio užtepėlės norime, tą ir dedame. Cukinijas reikia nulupti, supjaustyti gabaliukais, pabarstyti druska, palaukti, kol susidarys skystis, jį nupilti, cukinijas pašlakstyti aliejumi ir kepti orkaitėje, kol suminkštės, maždaug pusvalandį. O tada ir prasidės variacijos – pagal mūsų fantaziją ar turimusproduktus tuo metu namuose 😊. Šįkart pasidariau dvi užtepėles: pirmoji – su pomidorais, bazilikais ir tahini, antroji – su pakeptomis morkomis ir džiovintomis slyvomis.


Cukinijų užtepėlei su pomidorais reikės:
  • 1 nedidelės cukinijos;
  • 2 pomidorų;
  • 1 nemažos skiltelės česnako;
  • keleto baziliko lapelių;
  • 1 šaukšto citrinos sulčių;
  • 1 šaukšto tahini (sezamų sviesto);
  • pipirų, druskos;
  • alyvuogių aliejaus.
Kaip jau rašiau, pasiruošiame cukiniją.
Alyvuogių aliejuje ant keptuvės apkepame supjaustytus pomidorus.
Susmulkiname česnaką.
Visus ingredientus sudedame į indą ir susmulkiname trintuvu.

Užtepėlė iš pirmo žvilgsnio atrodo skystoka, bet palaikius keletą minučių šaldytuve sutirštėja.
Galime tepti ir skanauti 😊



Cukinijų užtepėlei su morkomis ir slyvomis reikės:
  • 1 nedidelės cukinijos;
  • 1 nedidelės morkos;
  • 4 džiovintų slyvų;
  • 1 šaukšto citrinos sulčių;
  • 1 arbatinio šaukštelio sojų padažo;
  • pipirų, druskos.

Orkaitėje iškepame cukiniją kartu su morka.
Vandenyje išmirkome džiovintas slyvas.
Visus ingredientus sudedame į indą ir susmulkiname trintuvu.

Labai skanu su pomidoriukais ir šviežiai paraugintais agurkėliais!

Skanių Jums variacijų 😊