2020-02-01

„Tinginio“ rutuliukai

Šis receptas šiek tiek panašus į tinginį, bet jame dominuoja šokoladas ir riešutai. Rutuliukai nelinkę greit gesti, šaldytuve galima laikyti bent dvi savaites ir ilgiau.


Visai nemažai rutuliukų gausis iš tokių ingredientų:

100 g juodojo (70-90 %) šokolado;
100 g skrudintų maltų lazdyno ar kitų riešutų;
50 g maltų dietinių sausainių be cukraus;
100 g augalinio pieno;
100 g riešutų sviesto (puikiai dera cinamoninis Sviesto sviestuoto);
50 g datulių sirupo;
50 g vyšnių ar kitos tirštos uogienės;
5 sulaužytų gabaliukais Gaidelio sausainių;
žiupsnelio druskos;
1 šaukštelio vanilinio cukraus;
1 šaukštelio džiovintų sumaltų apelsinų žievelių;
vaflio trupinių ar kokosų drožlių rutuliukams pavolioti.

Gaminame vandens garų vonelėje:
  • Sudedame susmulkintą šokoladą, kai jis pradeda tirpti, pilame datulių sirupą, dedame uogienę, pamažu pilame pieną, visada maišome.
  • Sudedame maltus riešutus ir maltus sausainius, druską, vanilinį cukrų, apelsinų žieveles, įmaišome riešutų sviestą.
  • Kai masė tampa vientisa, tiršta, nukeliame nuo garų, sudedame sausainių gabaliukus, išmaišome.
  • Kabiname šaukšteliu, šlapiomis rankomis padarome rutuliukus ir pavoliojame vaflių trupiniuose ar kokosų drožlėse.
  • Kad ilgiau galėtume mėgautis prie kavos ar arbatos, laikome šaltai.







2019-12-20

Kūčiukai

Ar maža kūčiukų receptų? Miltai, mielės, vanduo arba pienas, aguonos - va ir kūčiukai 😀.
Tikra tiesa, bet vieną dieną pagalvojau, kad gal kūčiukų "pagerinimui" tiktų saulėgrąžų pienas. Pasigaminau pieno, neapsirikau. Kūčiukai tikrai buvo super geri.


Saulėgrąžų pieno reikia tik 180 g, aišku, padariau daugiau - iš 50 g saulėgrąžų, trigubo kiekio vandens ir 4 šviežių datulių. Saulėgrąžas reikia pamirkyti kelias valandas, tą vandenį nupilti. Sudėti saulėgrąžas ir datules į elektrinį plaktuvą, supilti vandenį ir sumalti, kol skystis taps baltas. 
Likęs pienas puikiai tiks ir blynams, ir bandelėms ar kitiems kepiniams.

Kūčiukams reikės:

250 g miltų;
180 g saulėgrąžų pieno;
4 g sausų mielių;
20 g aguonų;
2 šaukštų cukraus;
1 šaukšto aliejaus.

Metas minkyti tešlą:
  • Miltus sumaišyti su mielėmis ir cukrumi, suberti aguonas, supilti pieną ir aliejų.
  • Minkyti kelias minutes, kol tešla taps elastinga.
  • Palikti pakilti (aš kildinau 3 valandas);
  • Tešlą pakočioti, atsipjauti po juostelę, pavolioti, pjaustyti mažais kūčiukais.
  • Išdėlioti 2 skardose (čia toks kiekis) ir kepti 180 laipsnių, kol pagels (apie 13-15 minučių). 
Šilti kūčiukai viduje minkšti, o kai atvėsta - traškūs. Skanių Kūčių su kūčiukais!


2019-12-19

Baklažaninė „silkutė“ pomidorų padaže

Pagal tradiciją Kūčių vakarienei gaminame silkę, o veganiška silkutė iš baklažano pomidorų padaže mano ragautojas net privertė sunerimti, ar tikrai čia ne silkė 😁. Labai skanus užkandis ne tik Kūčioms 😋🍆🍅


Silkutei pagaminti reikės:

1 baklažano;
2 svogūnų;
1 skiltelės česnako;
50 g pomidorų pastos (rinkitės tą, kuri beveik 100%);
3 šaukštų citrinos sulčių;
2 šaukštų agavos sirupo;
rapsų aliejaus baklažanui pašlakstyti ir kepti;
druskos, pipirų;
apie 120 ml vandens.

Paruošiame baklažaną

  • Nulupame baklažaną, išilgai perpjauname į keturias dalis ir kiekvieną dalį supjaustome plonomis riekelėmis.
  • Pabarstome druska, pipirais, įpilame 1 šaukštą sulčių, pašlakstome aliejumi ir gerai išmaišome.
  • Paliekame 2 valandoms, vis permaišant, kad visi gabalėliai pasimarinuotų.
Paruošiame pomidorų padažą ir svogūnus
  • Į pomidorų pastą įpilame vandens, agavos sirupo, 2 šaukštus citrinos sulčių, šiek tiek druskos ir pipirų, gerai išmaišome.
  • Svogūnus supjaustome plonais pusžiedžiais, česnaką smulkiai.
Baklažaną paverčiame silkute
  • Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus, sudedame svogūnus ir trumpai apkepame, kad suminkštėtų.
  • Baklažano gabalėlius nuvarviname kiaurasamtyje, juos ir česnaką sudedame į keptuvę ir toliau ant nedidelės ugnies kepame su svogūnais, uždengę dangčiu. Vis pamaišome.
  • Kai baklažanas suminkštės, supilame pomidorų padažą, dabar jau be dangčio pakepame dar kelias minutes.
Ir silkutė paruošta! Skani ir šilta, bet dar skanesnė atvėsusi. Galima pasigaminti ir prieš dvi dienas, tikrai šaldytuve nieko nenutiks 😊 





2019-12-04

Riešutiniai sausainukai

Riešutiniai sausainukai su avižų miltais tikrai ne naujiena. Jų receptas puikuojasi knygoje "Veganiška virtuvė pagal Mi ir Do", bet jau buvau primiršusi šitus sausainius. Jie tokie kvapnūs, tokie žiemiškai sotūs,  o ir Kalėdoms puikiai tinka save palepint ar padovanoti kitiems😊. Tikrai galima iškepti iš anksto, sudėti į dėžutę ir laukti Kalėdų, nes kitaip išgaruos 😁.


Aš kepiau iš tokių ingredientų:
  • 280 g pilno grūdo avižų miltų;
  • 240 g žemės riešutų sviesto ("Sviesto sviestuoto");
  • 120 g rapsų aliejaus;
  • 140 g rudojo cukraus;
  • 100 g moliūgo tyrės;
  • 100 g kokosų drožlių;
  • 100 g skaldytų migdolų (galima ir be jų);
  • razinų papuošti sausainius.
Gaminame:
  • Išplakame cukrų, moliūgo tyrę ir aliejų, sudedame riešutų sviestą, išmaišome.
  • Suberiame miltus, kokosų drožles, įmaišome migdolus.
  • Drėgnomis rankomis formuojame nedidelius rutuliukus, juos dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, su šakute paplojame, įsmeigiame po raziną. 
  • Kepame 15 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, leidžiame šiek tiek atvėsti, tada išimame.

2019-11-07

„SNICKERS“ tortas

Neseniai pagal knygos Natūraliai saldu receptą gaminau Snickers batonėlius.  Batonėliai labai skanūs, bet jų gamybos procese reikia naudotis šaldymo kamera. Mano šaldikliai prikimšti rudens gėrybių... ir man kilo idėja iškepti veganišką Snickers tortą, pasinaudojant batonėlių receptu. Bet kad į šaldymo kamerą nereikėtų kišti 😁
 
Šitas SNIKERIS labai labai geras 😋😋



Mums reikės:

1. Išsikepti biskvitą.
2. Pagaminti migdolų sviesto pertepimą.
3. Pagaminti datulių karamelės ir žemės riešutų pertepimą.
4. Paruošti šokolado kremą.

Biskvitas

Torto forma 20 cm skersmens
  • 200 g kvietinių miltų;
  • 100 g vegan block margarino;
  • 100 g sojų jogurto;
  • 80 g kokosų cukraus (galite naudoti paprastą cukrų);
  • 60 g konservuotų avinžirnių skysčio;
  • 2 lygių šaukštelių kepimo miltelių;
  • keleto šaukštų svarainių ar kitų rūgščių sulčių biskvitui sulaistyti.
  1. Miltus persijokite, sumaišykite su kepimo milteliais.
  2. Ant silpnos ugnies išlydykite margariną, suberkite cukrų, sudėkite jogurtą, išplakite. 
  3. Suberkite miltus ir viską gerai išmaišykite.
  4. Išplakite avinžirnių skystį iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
  5. Tešlą sudėkite į kepimo formą ir kepkite apie pusvalandį. mediniu pagaliuku patikrinkite, ar iškepė, pilnai atvėsinkite.
  6. Atvėsusį biskvitą perpjaukite į dvi dalis, nuo viršutinės dalies nupjaukite iškilusį sluoksnį. Jį padžiovinkite orkaitėje, kad būtų galima panaudoti trupiniams.
Pasiruoškite pertepimus ir šokolado kremą

Abiejų pertepimų kiekio užteks dviems sluoksniams

Neabejotinai, torto skoniui didžiulę reikšmę turi žemės riešutų, migdolų sviesto kokybė, datulių šviežumas. 

Migdolų sviesto pertepimai
  • 300 g migdolų sviesto (naudoju "Sviesto sviestuoto" migdolų sviestą);
  • 50 g maltų kokosų drožlių;
  • 80 g agavos sirupo.
  1. Kavamale sumalkite kokosų drožles. 
  2. Sumaišykite su migdolų sviestu ir sirupu. 
Datulių karamelės ir žemės riešutų pertepimai
  • 330 g šviežių datulių;
  • 75 g kokosų aliejaus;
  • vanilės;
  • 150 g kepintų ir sūdytų žemės riešutų.
  1. Žemės riešutus pakepinkite orkaitėje ir pasūdykite.
  2. Datules, kokosų aliejų ir vanilę maisto kombaine sutrinkite iki vientisos masės.
  3. Pakepintus riešutus šiek tiek pasmulkinkite, pakapokite peiliu ar patrinkite ir sumaišykite su datulių karamele. 
Šokoladas
  • 100 g juodojo šokolado (90 %);
  • 50 g augalinio pieno;
  • 50 g vegan block margarino.
Garų vonelėje pakaitinkite susmulkintą šokoladą, supilkite augalinį pieną ir sudėkite margariną, maišykite, kol gausis vientisa masė. 

Formuokite tortą

Lengviau formuoti ne torto formoje
  1. Dėkite pirmą biskvito dalį, pašlakstykite sultimis.
  2. Tepkite pusę migdolų sviesto pertepimo, tolygiai paskleiskite.
  3. Tepkite pusę datulių karamelės ir žemės riešutų pertepimo, sulyginkite.
  4. Tepkite pusę šokolado kremo,
  5. Dėkite antrą biskvito dalį, pašlakstykite sultimis ir vėl kartokite sluoksnius.
  6. Tortą pabarstykite trupiniais, papuoškite žemės riešutais, šokoladu, uogomis.
Sulaukite rytojaus ir pirmyn!