2020-02-23

„Auselės“

Auseles, tikriausiai, kiekviena mano laikų mama kepė savo vaikučiams įvairiausiomis progomis, o ypač auselės tiko Užgavėnėms. Minkštos, sočios, patogios įsidėti ir bet kur suvalgyti.


Auselėms (maždaug 48 vnt.) pagaminti reikės:
  • 350 g kvietinių miltų;
  • 200 g sojų jogurto;
  • 120 g cukraus;
  • 1 valg. šaukšto moliūgų tyrės;
  • 4 valg. šaukštų aliejaus;
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus;
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
  • apie 300 g aliejaus auselėms virti;
  • miltų auselių tešlai iškočioti;
  • cukraus pudros auselėms pabarstyti.
Tešlos paruošimas:
  • Miltus išsijoti, suberti kepimo miltelius, išmaišyti.
  • Cukrų, vanilinų cukrų, moliūgų tyrę, jogurtą ir aliejų, skirtą tešlai, išplakti kartu.
  • Plakinį supilti į miltus, išminkyti, kad tešla neliptų prie rankų, bet būtų minkšta.
  • Tešlą padėti į šaldytuvą valandai.
Auselių gamyba:
  • Tešlą iškočioti maždaug 0,5-0,7 cm storio.
  • Pjaustyti pailgomis juostelėmis, įpjauti per juostelės vidurį ir formuoti auselę.
  • Dėti į įkaitusį aliejų ir kepti, kol gražiai pagels.
  • Apibarstyti cukraus pudra.
Skanių Užgavėnių!


2020-02-01

„Tinginio“ rutuliukai

Šis receptas šiek tiek panašus į tinginį, bet jame dominuoja šokoladas ir riešutai. Rutuliukai nelinkę greit gesti, šaldytuve galima laikyti bent dvi savaites ir ilgiau.


Visai nemažai rutuliukų gausis iš tokių ingredientų:

100 g juodojo (70-90 %) šokolado;
100 g skrudintų maltų lazdyno ar kitų riešutų;
50 g maltų dietinių sausainių be cukraus;
100 g augalinio pieno;
100 g riešutų sviesto (puikiai dera cinamoninis Sviesto sviestuoto);
50 g datulių sirupo;
50 g vyšnių ar kitos tirštos uogienės;
5 sulaužytų gabaliukais Gaidelio sausainių;
žiupsnelio druskos;
1 šaukštelio vanilinio cukraus;
1 šaukštelio džiovintų sumaltų apelsinų žievelių;
vaflio trupinių ar kokosų drožlių rutuliukams pavolioti.

Gaminame vandens garų vonelėje:
  • Sudedame susmulkintą šokoladą, kai jis pradeda tirpti, pilame datulių sirupą, dedame uogienę, pamažu pilame pieną, visada maišome.
  • Sudedame maltus riešutus ir maltus sausainius, druską, vanilinį cukrų, apelsinų žieveles, įmaišome riešutų sviestą.
  • Kai masė tampa vientisa, tiršta, nukeliame nuo garų, sudedame sausainių gabaliukus, išmaišome.
  • Kabiname šaukšteliu, šlapiomis rankomis padarome rutuliukus ir pavoliojame vaflių trupiniuose ar kokosų drožlėse.
  • Kad ilgiau galėtume mėgautis prie kavos ar arbatos, laikome šaltai.







2019-12-20

Kūčiukai

Ar maža kūčiukų receptų? Miltai, mielės, vanduo arba pienas, aguonos - va ir kūčiukai 😀.
Tikra tiesa, bet vieną dieną pagalvojau, kad gal kūčiukų "pagerinimui" tiktų saulėgrąžų pienas. Pasigaminau pieno, neapsirikau. Kūčiukai tikrai buvo super geri.


Saulėgrąžų pieno reikia tik 180 g, aišku, padariau daugiau - iš 50 g saulėgrąžų, trigubo kiekio vandens ir 4 šviežių datulių. Saulėgrąžas reikia pamirkyti kelias valandas, tą vandenį nupilti. Sudėti saulėgrąžas ir datules į elektrinį plaktuvą, supilti vandenį ir sumalti, kol skystis taps baltas. 
Likęs pienas puikiai tiks ir blynams, ir bandelėms ar kitiems kepiniams.

Kūčiukams reikės:

250 g miltų;
180 g saulėgrąžų pieno;
4 g sausų mielių;
20 g aguonų;
2 šaukštų cukraus;
1 šaukšto aliejaus.

Metas minkyti tešlą:
  • Miltus sumaišyti su mielėmis ir cukrumi, suberti aguonas, supilti pieną ir aliejų.
  • Minkyti kelias minutes, kol tešla taps elastinga.
  • Palikti pakilti (aš kildinau 3 valandas);
  • Tešlą pakočioti, atsipjauti po juostelę, pavolioti, pjaustyti mažais kūčiukais.
  • Išdėlioti 2 skardose (čia toks kiekis) ir kepti 180 laipsnių, kol pagels (apie 13-15 minučių). 
Šilti kūčiukai viduje minkšti, o kai atvėsta - traškūs. Skanių Kūčių su kūčiukais!


2019-12-19

Baklažaninė „silkutė“ pomidorų padaže

Pagal tradiciją Kūčių vakarienei gaminame silkę, o veganiška silkutė iš baklažano pomidorų padaže mano ragautojas net privertė sunerimti, ar tikrai čia ne silkė 😁. Labai skanus užkandis ne tik Kūčioms 😋🍆🍅


Silkutei pagaminti reikės:

1 baklažano;
2 svogūnų;
1 skiltelės česnako;
50 g pomidorų pastos (rinkitės tą, kuri beveik 100%);
3 šaukštų citrinos sulčių;
2 šaukštų agavos sirupo;
rapsų aliejaus baklažanui pašlakstyti ir kepti;
druskos, pipirų;
apie 120 ml vandens.

Paruošiame baklažaną

  • Nulupame baklažaną, išilgai perpjauname į keturias dalis ir kiekvieną dalį supjaustome plonomis riekelėmis.
  • Pabarstome druska, pipirais, įpilame 1 šaukštą sulčių, pašlakstome aliejumi ir gerai išmaišome.
  • Paliekame 2 valandoms, vis permaišant, kad visi gabalėliai pasimarinuotų.
Paruošiame pomidorų padažą ir svogūnus
  • Į pomidorų pastą įpilame vandens, agavos sirupo, 2 šaukštus citrinos sulčių, šiek tiek druskos ir pipirų, gerai išmaišome.
  • Svogūnus supjaustome plonais pusžiedžiais, česnaką smulkiai.
Baklažaną paverčiame silkute
  • Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus, sudedame svogūnus ir trumpai apkepame, kad suminkštėtų.
  • Baklažano gabalėlius nuvarviname kiaurasamtyje, juos ir česnaką sudedame į keptuvę ir toliau ant nedidelės ugnies kepame su svogūnais, uždengę dangčiu. Vis pamaišome.
  • Kai baklažanas suminkštės, supilame pomidorų padažą, dabar jau be dangčio pakepame dar kelias minutes.
Ir silkutė paruošta! Skani ir šilta, bet dar skanesnė atvėsusi. Galima pasigaminti ir prieš dvi dienas, tikrai šaldytuve nieko nenutiks 😊 





2019-12-04

Riešutiniai sausainukai

Riešutiniai sausainukai su avižų miltais tikrai ne naujiena. Jų receptas puikuojasi knygoje "Veganiška virtuvė pagal Mi ir Do", bet jau buvau primiršusi šitus sausainius. Jie tokie kvapnūs, tokie žiemiškai sotūs,  o ir Kalėdoms puikiai tinka save palepint ar padovanoti kitiems😊. Tikrai galima iškepti iš anksto, sudėti į dėžutę ir laukti Kalėdų, nes kitaip išgaruos 😁.


Aš kepiau iš tokių ingredientų:
  • 280 g pilno grūdo avižų miltų;
  • 240 g žemės riešutų sviesto ("Sviesto sviestuoto");
  • 120 g rapsų aliejaus;
  • 140 g rudojo cukraus;
  • 100 g moliūgo tyrės;
  • 100 g kokosų drožlių;
  • 100 g skaldytų migdolų (galima ir be jų);
  • razinų papuošti sausainius.
Gaminame:
  • Išplakame cukrų, moliūgo tyrę ir aliejų, sudedame riešutų sviestą, išmaišome.
  • Suberiame miltus, kokosų drožles, įmaišome migdolus.
  • Drėgnomis rankomis formuojame nedidelius rutuliukus, juos dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, su šakute paplojame, įsmeigiame po raziną. 
  • Kepame 15 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, leidžiame šiek tiek atvėsti, tada išimame.