2020-04-05

Virtos bulvinės bandelės

Tokios virtos bulvinės bandelės - mano vaikystės patiekalas. Kai mama virdavo bandeles, o ne cepelinus, džiaugdavausi, kad nereikės iškrapštyti mėsos 😃.
Didelės išmonės nei kažkokių ypatingų ingredientų pagaminti bandeles nereikia.


Maždaug 10-čiai bandelių reikės:

  • 7 vidutinio dydžio bulvių;
  • 4 vidutinio dydžio virtų bulvių;
  • 1 šaukšto krakmolo;
  • druskos.
1. Mažesnę dalį bulvių išverdame; dar karštas sugrūdame ir ataušiname. Galime virti ir su lupenomis, tada nuluptas bulves reikės malti su mėsmale.
2. Kitas nuskustas bulves sutarkuojame, nelabai stipriai nusunkiame. 
3. Sumaišome su virtomis bulvėmis, įberiame druskos, dedame krakmolą, gerai išminkome.
4. Formuojame bandeles ir dedame į verdantį vandenį, verdame maždaug pusvalandį. 

Kol bandelės verda, pasigaminame grybų padažą. 
Prireiks: 
  • kokių nors grybų; 
  • aliejaus;
  • svogūnų;
  • pipirų, druskos;
  • sojų grietinėlės.
Savo šaldiklio aruoduose dar radau baravykų, bet tinka ir kiti miško grybai ar džiovinti grybai, ar pievagrybiai. Pakepame svogūnėlius, grybus, įdedame pipirų, druskos, įpilame sojų grietinėlės - padažas paruoštas. 

Galimas ir kitas variantas tokiems, kaip aš, kurie negali valgyti grybų 😀.
Svogūnus, morkas patroškiname aliejuje, pagardiname sojų padažu, pipirais, prieskoniais. Skanaujame kartu su saulėgrąžų grietine. Labai skanu ir patenkintas bulvinis noras 🥔😋.



2020-03-31

Alaus tešlos pyragėliai arba pyragas

Tešlos recepto idėją pasiėmiau iš šaunaus virtuvės šefo Žan Lukos Demarko. Kai valgom namuose, kepu pyragą, kai norisi turėti užkandžiams ar valgyti gamtoje, kepu pyragėlius. Šis patiekalas skanus ir atvėsęs.


Pyragui ar pyragėliams pagaminti reikės:

Tešlai:
150 g veganiško margarino (naudoju vegan block);
300 g kvietinių miltų;
100 g šviesaus alaus (nealkoholinis puikiai tinka 😀);
Įdarui įvairių daržovių, (galima naudoti pagal pomėgį, išbandyta ir labai skanu su žaliaisias žirneliais, cukinijomis) šį kartą tokių :
saliero stiebų;
morkos;
saldžiųjų bulvių;
paprikos;
druskos, prieskonių;
aliejaus daržovėms apkepti;
Anakardžių užtepui:
100 g anakardžių riešutų;
1 skiltelės česnako;
2 šaukštų maistinių mielių dribsnių;
šiek tiek druskos, pipirų.


Įdaro ir anakardžių užtepo paruošimas

  • Iš vakaro užmerkiame anakardžius, o jei to nepadarėme ir norime greičiau - užmerkiame karštu vandeniu, palaikome, kad anakardžiai suminkštėtų.
  • Paruošiame daržoves: salierus supjaustome plonais griežinėliais, papriką - kubeliais, morką sutarkuojame; šias daržoves trumpai apkepame aliejuje, įdedame druskos, prieskonių, o saldžiąsias bulves supjaustome labai smulkiais kubeliais ir jas naudosime nekeptas.
  • Anakardžių užtepą gaminame elektriniu maišytuvu: išmirkytus juos kartu su česnaku ir vandeniu išplakame, vandens pilti tik tiek, kad plaktųsi; sudedame mielių dribsnius, druską, pipirus.
Tešlos paruošimas 
Aš ruošiau virtuviniu kombainu, aišku, tai padaryti galima ir rankomis, tik ne taip sparčiai.
  • Į kombainą suberiame miltus,  sudedame mažais gabalėliais supjaustytą margariną, įjungę laukiame, kol susidarys trupiniai, kaip smėlis.
  • Supilame alų, maišome, kol tešla taps vientisa.
  • Pusvalandžiui tešlą dedame į šaldytuvą.

Darome pyragą ar pyragėlius:
  • Pyragui tešlą iškočiojame maždaug 3-4 mm storio, perkeliame į skardelę; jei darome pyragėlius, tešlą padaliname rutuliukais, pakočiojame, dedame į keksiukų formą.
  • Ant tešlos uždedame saldžiųjų bulvių kubelius, apkeptų daržovių, užklojame anakardžių užtepu.
  • Tešlos kraštelius sulenkiame į vidų.
  • Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.



2020-03-18

Tofu pyragas su razinomis

Kai norisi ir sočiai, ir saldžiai, ir nesudėtingai, šis pyragas kaip tik.

Mums reikės pasiruošti šiuos ingredientus:

  • 150 g kieto tofu;
  • 100 g sojų jogurto;
  • 120 g rapsų aliejaus;
  • 120 g cukraus;
  • 110 g kvietinių miltų;
  • 80 g krakmolo;
  • 2 šaukštus avižų sėlenų;
  • 100 g razinų;
  • 1 šaukštą maltų linų sėmenų;
  • 2 šaukštelius vanilinio cukraus;
  • 0,5 šaukštelio sodos;
  • 2 šaukštus obuolių acto sodai nugesinti.

    Kaip gaminti?

    1. Sėmenis užpilti 2 šaukštais vandens ir pamerkus palaikyti kelias minutes.
    2. Tofu gerai ištrinti šakute, sudėti jogurtą, išmaišyti.
    3. Aliejų, sėmenis, vanilinį cukrų ir cukrų išplakti plaktuvu, visa tai sumaišyti su tofu.
    4.  Sudėti miltus, krakmolą, sėlenas, razinas, viską išmaišyti.
    5. Sodą nugesinti actu, supilti į tešlą, lengvai išmaišyti.
    6. Kepti 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.


Ir sode prie darbų, ir miške pasivaikščiojant puikus užkandis 👫😊

2020-02-23

„Auselės“

Auseles, tikriausiai, kiekviena mano laikų mama kepė savo vaikučiams įvairiausiomis progomis, o ypač auselės tiko Užgavėnėms. Minkštos, sočios, patogios įsidėti ir bet kur suvalgyti.


Auselėms (maždaug 48 vnt.) pagaminti reikės:
  • 350 g kvietinių miltų;
  • 200 g sojų jogurto;
  • 120 g cukraus;
  • 1 valg. šaukšto moliūgų tyrės;
  • 4 valg. šaukštų aliejaus;
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus;
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
  • apie 300 g aliejaus auselėms virti;
  • miltų auselių tešlai iškočioti;
  • cukraus pudros auselėms pabarstyti.
Tešlos paruošimas:
  • Miltus išsijoti, suberti kepimo miltelius, išmaišyti.
  • Cukrų, vanilinų cukrų, moliūgų tyrę, jogurtą ir aliejų, skirtą tešlai, išplakti kartu.
  • Plakinį supilti į miltus, išminkyti, kad tešla neliptų prie rankų, bet būtų minkšta.
  • Tešlą padėti į šaldytuvą valandai.
Auselių gamyba:
  • Tešlą iškočioti maždaug 0,5-0,7 cm storio.
  • Pjaustyti pailgomis juostelėmis, įpjauti per juostelės vidurį ir formuoti auselę.
  • Dėti į įkaitusį aliejų ir kepti, kol gražiai pagels.
  • Apibarstyti cukraus pudra.
Skanių Užgavėnių!


2020-02-01

„Tinginio“ rutuliukai

Šis receptas šiek tiek panašus į tinginį, bet jame dominuoja šokoladas ir riešutai. Rutuliukai nelinkę greit gesti, šaldytuve galima laikyti bent dvi savaites ir ilgiau.


Visai nemažai rutuliukų gausis iš tokių ingredientų:

100 g juodojo (70-90 %) šokolado;
100 g skrudintų maltų lazdyno ar kitų riešutų;
50 g maltų dietinių sausainių be cukraus;
100 g augalinio pieno;
100 g riešutų sviesto (puikiai dera cinamoninis Sviesto sviestuoto);
50 g datulių sirupo;
50 g vyšnių ar kitos tirštos uogienės;
5 sulaužytų gabaliukais Gaidelio sausainių;
žiupsnelio druskos;
1 šaukštelio vanilinio cukraus;
1 šaukštelio džiovintų sumaltų apelsinų žievelių;
vaflio trupinių ar kokosų drožlių rutuliukams pavolioti.

Gaminame vandens garų vonelėje:
  • Sudedame susmulkintą šokoladą, kai jis pradeda tirpti, pilame datulių sirupą, dedame uogienę, pamažu pilame pieną, visada maišome.
  • Sudedame maltus riešutus ir maltus sausainius, druską, vanilinį cukrų, apelsinų žieveles, įmaišome riešutų sviestą.
  • Kai masė tampa vientisa, tiršta, nukeliame nuo garų, sudedame sausainių gabaliukus, išmaišome.
  • Kabiname šaukšteliu, šlapiomis rankomis padarome rutuliukus ir pavoliojame vaflių trupiniuose ar kokosų drožlėse.
  • Kad ilgiau galėtume mėgautis prie kavos ar arbatos, laikome šaltai.