2019-08-27

Perlinių kruopų ir cukinijų kotletai

Kotletams reikės tik kelių ingredientų, tik iš anksto reikia išsivirti perlines kruopas. Aš jų išsiverdu daugiau, užšaldau ir po to naudoju kitiems patiekalams. Tarkuotos cukinijos ir perlinių kruopų kotletai drėgni, minkšti ir neabejotinai skanūs.


Reikalingi ingredientai:

  • 250 g virtų perlinių kruopų;
  • 100 g cukinijos;
  • 0,5 nedidelės paprikos;
  • 30 g kukurūzų miltų ir dar šiek tiek šių miltų apvoliojimui;
  • 1 nedidelis svogūnas;
  • 1 šaukštelis sojų padažo;
  • pipirų, druskos;
  • aliejaus kotletams kepti.
Kotletų gamyba
  • Sumalkite virtas perlines kruopas.
  • Burokine tarka sutarkuokite cukiniją.
  • Smulkiais kubeliais supjaustykite papriką ir svogūną.
  • Sumaišykite visus ingredientus.
  • Formuokite kotletus ir apvoliokite kukurūzų miltuose. 
  • Įkaitinkite keptuvę ir kepkite aliejuje ant nedidelės ugnies.

2019-08-08

Paprasčiausias cukinijų ir tofu apkepas

Vasarą ant pirštų galima suskaičiuoti dienas, kai cukinijos nepapuola ant mūsų stalo. Mėgstu kartoti, kad  be cukinijų - badas. Cukinija ir tofu - gardus derinys, ypač apkepo pavidalu.


Apkepui reikės:

  • 400 g cukinijos;
  • 220 g kieto tofu;
  • 2 česnakų skiltelių;
  • 2 šaukštų mielių dribsnių;
  • 50 g alyvuogių aliejaus;
  • 2 šaukštų kukurūzų miltų;
  • 2 šaukštų avižų sėlenų;
  • 1 šaukšto maltų linų sėmenų;
  • 1 šaukštelio džiovintų bazilikų;
  • druskos, pipirų.
Gaminkite apkepą
  • Sėmenis sumaišykite su 4 šaukštais vandens ir  kelioms minutėms palikite išbrinkti.
  • Cukiniją sutarkuokite ir įtrinkite česnaką.
  • Tofu sutarkuokite ir sumaišykite su mielių dribsniais.
  • Viską sukrėskite į vieną indą, sudėkite visus likusius ingredientus ir išmaišykite. 
  • Skardelę išklokite kepimo popieriumi ir kepkite apkepą 180 laipsnių temperatūroje 50 minučių.
  • Valgykite su daržovėmis ir (arba) saulėgrąžų grietine ar sojų jogurtu.





2019-08-01

Anakardžių ir juodųjų serbentų tortas

Anakardžių tortų receptų interneto platybėse labai daug - su uogomis ir be jų, su bananais ir datulėmis, su želatina, su agaru, su medumi, su linų sėmenimis...Dar šie tortai vadinami žaliavalgiškais, raw, betgi gal taip nėra, nes anakardžiai apdorojami, kepinami, tik po to jie tinkami valgyti. Kaip anakardžių tortai bebūtų vadinami, vis tiek  - tai nekepti tortai, be miltų; kai kam atrodo, kad ir sveikesni 😊. Galbūt 😊
Aš "išgavau" anakardžių tortą su džiovintų vaisių pagrindu, be pridėtinio cukraus, su juodaisiais serbentais. Kad nebūtų serbentų luobelių, naudojau šių uogų tyrę. 
Tortą pagaminti labai paprasta, tik reikia virtuvinio kombaino. Čia nereikia baimintis, kad sukris, kad neiškils, kaip kepant biskvitą 😁. 
Tortas ir gaivus, ir sotus, ir labai skanus 😋 Visi, kam teko paragauti, įvertino labai aukštu balu 😍


Pasiruoškite reikiamus ingredientus:

Torto pagrindui:
  • 100 g džiovintų slyvų;
  • 50 g razinų;
  • 50 g džiovintų obuolių;
  • 50 g džiovintų abrikosų;
  • 100 g avižinių dribsnių;
  • 50 g juodojo šokolado (90%);
  • 50 g datulių sirupo.
Anakardžių masei - kitam torto sluoksniui:
  • 300 g anakardžių;
  • 200 g juodųjų serbentų tyrės;
  • 2 šaukštus čija (ispaninio šalavijo) sėklų;
  • 100 g kokosų aliejaus;
  • 50 g agavų sirupo;
  • vanilės. 
Būtini išankstiniai paruošiamieji darbai:
  • Užmerkite anakardžių riešutus ir mirkykite bent 5 valandas arba geriausiai per naktį. 
  • Į serbentų tyrę įdėkite čija sėklas, kad išbrinktų.
  • Pakaitinkite 180 laipsnių orkaitėje avižinius dribsnius 15 minučių.
Gaminkite torto pagrindą
  • Nuplaukite džiovintus vaisius, kietesnius šiek tiek pamirkykite.
  • Šokoladą sutarkuokite ar kitaip susmulkinkite.
  • Į maisto kombainą suberkite visus torto pagrindo ingredientus ir sumalkite iki vientisos masės. 
  • Į torto formos dugną įtieskite kepimo popierių ir sudėkite gautą masę, gerai paspaudžiant, kiek įmanoma, išlyginkite.
  • Padėkite į šaldytuvą maždaug valandai.
Gaminkite kitą torto sluoksnį:
  • Į kombainą dėkite anakardžius ir visus šio sluoksnio ingredientus (kokosų aliejaus netirpykite), malkite, kol gausis vientisa masė.
  • Supilkite ją ant pirmo torto sluoksnio, išlyginkite.
  • Papuoškite serbentais, mėtų lapeliais, kokoso drožlėmis.
  • Leiskite sustingti; tortą geriausiai valgyti kitą dieną. 

Torto forma 16 cm. 
Serbentus gali pakeisti kitos uogos, jos gali būti ir šaldytos. Džiovintus vaisius torto pagrindui taip pat galima naudoti įvairius, kokie tik patinka. 

2019-07-09

Ledai

Skani tiesa apie ledus

Ledai be pieno ir cukraus šiandien jau nėra jokia naujiena. Bananiniu plombyru, pagamintu pagal Mi ir Do, pirmą kartą buvau pavaišinta jau prieš kelerius metus, kai buvo rašoma knyga "Veganiška virtuvė pagal Mi ir Do". Skonio nepamirši! O pati ledų gamybos fabrikėlį užkūriau tik šiemet. Bet jau kai prisiruošiau, baisu pasidarė, kad tik maisto kombainas atlaikytų 😀. 
Kaip jau supratote, svarbu turėti galingą maisto kombainą. Bananai sudaro ledų pagrindą, nuo jų priklauso sotumas, saldumas, glotnumas. Kai norisi įvairesnių skonių, reikia daugiau ingredientų - uogų, šokolado, vanilės, sausainių, lazdyno ar kitokių riešutų,vaflių ir pan.


Reikalingi ingredientai:
  • gerai sunokę bananai;
  • uogos;
  • riešutų sviestas (naudoju "Sviesto sviestuoto");
  • kiti priedai pagal receptą arba norą.
Gamybos procesas
  • Bananus supjaustome plonais gabalėliais, sudedame į maišelį ir palaikome, kol beveik visiškai užšals. Jei naudojame jau anksčiau užšaldytus bananus, išėmę iš šaldiklio šiek tiek palaikome, kad nebūtų visiškai suledėję. 
  • Uogas naudojame taip pat užšaldytas, kitaip gausime ne ledus, o skystą masę. 
  • Maisto kombainu malame bananus, kol neliks gabaliukų.
  • Sudedame uogas, riešutų sviestą ir kitus ingredientus, vėl malame kol susidarys vientisa ledų masė.
  • Galime valgyti ką tik pagamintus arba sudėti į indelius ir laikyti šaldiklyje. Išimtus iš šaldiklio reikės keletą minučių palaikyti, kad šiek tiek atitirptų.
Ledų įvairovė

Braškiniai ledai
  • 6 bananai;
  • 200 g braškių;
  • 3 šaukštai anakardžių sviesto;
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis druskos.
Braškiniai ledai su sausainių gabaliukais ir lazdyno riešutais


Gamybos procesas toks pats, tik sausainių ir lazdyno riešutų mišinį įmaišome į masę pagaminus ledus.
  • 6 bananai;
  • 200 g braškių;
  • 3 šaukštai anakardžių sviesto;
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 100 g trintų sausainių be cukraus ir lazdyno riešutų mišinio.
Ledai su juodaisiais serbentais ir šokoladu


Gamybos procesas toks pats, tik į visą masę įtarkuojame šokoladą ir viską malame.
  • 6 bananai;
  • 200 g serbentų;
  • 3 šaukštai žemės riešutų sviesto;
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 juodasis šokoladas.
Vafliniai ledai
  • 6 bananai;
  • 100 g šviežių datulių;
  • 3 šaukštai žemės riešutų sviesto;
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus;
  • žiupsnelis druskos;  
  • 2 vafliai (tarp jų dėti ledus).
Šokolado masei:
  • 1 juodasis šokoladas;
  • 30 g augalinio pieno;
  • 2 šaukštai tirštos uogienės.
Šiuos ledus pagaminti šiek tiek sudėtingiau, bet verta. Ir nežinau, koks jų kiekis susidės tarp vaflių, bet likusius suvalgysite be vaflių 😋. 
Gamybos procesas toks pats, tik prieš tai reikės pasiruošti šokolado masę: garų vonelėje išlydyti šokoladą, supilti pieną, sudėti uogienę; kai gausis vientisa masė, atvėsinti. 
Ant vaflio tepame pusę šokolado masės, dedame ledus; ant kito vaflio sudedame kitą pusę šokolado ir uždedame ant viršaus. Sparčiai dedame į šaldiklį. Šią užšalusią didelę porciją supjaustome mažesnėmis porcijomis.
Oi, dar nepaminėjau braškinių ledų su bazilikais 😊.  Nerealus skonis! Darykite viską taip pat, tik sumalkite kartu šiek tiek bazilikų lapelių. Gaminkite ledus su miško uogomis, su vyšniomis - kokius tik širdis geidžia. Skanių ir gaivių ledų!


2019-06-04

Špinatų ir makaronų apkepas

Labai mėgstu makaronus su įvairiomis daržovėmis. O špinatai tiesiog prašėsi į makaronų draugiją 😂


Šiam apkepui reikės:

  • 200 g šviežių špinatų;
  • 180 g kietagrūdžių makaronų;
  • 2 pomidorų;
  • 3 puselių džiovintų pomidorų;
  • 30 g alyvuogių aliejaus;
  • 2 šaukštų mielių dribsnių;
  • 1 didelės česnako skiltelės;
  • 100 g tofu;
  • 80 g sojų grietinėlės;
  • pipirų, kitų mėgstamų prieskonių.
!!! Siūlau druskos nepadauginti arba visai nedėti, jeigu naudosite džiovintus pomidorus, sūrų tofu, mielių dribsnius. 

Pasiruoškite gaminti apkepą:
  • Išvirkite makaronus, kad būtų dar šiek tiek per kieti valgyti.
  • Špinatus supjaustykite smulkiai, pomidorus ir džiovintus pomidorus kubeliais.
  • Pomidorus, špinatus ir makaronus dėkite į vieną indą, įspauskite česnaką, suberkite mielių dribsnius, prieskonius, supilkite alyvuogių aliejų, viską išmaišykite.
  • Sudėkite visą apkepo turinį ant kepimo popieriaus į skardelę.
  • Ant viršaus užtarkuokite tofu, apšlakstykite sojų grietinėle.
  • Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 35 minutes.
  • Leiskite apkepui šiek tiek pastovėti, kad sutvirtėtų.