2019-09-23

Bazilikų pagardas su saulėgrąžomis

Dabar toks metas, kai bazilikai dar klesti ir jų tiek daug, o natūralaus džiovinimo procesas jau sustojęs. Ir norisi bazilikus išgelbėti nuo šalnų, tad galima pasigaminti pagardą ar užtepą, ar pesto - kaip pavadinsit, skirtumo nėra, vis tiek gardžiai suvalgysit 😋 Šiuo pagardu galima gardinti troškinius, sriubas, makaronus, bulves, tiesiog tepti ant duonos, o jei greit nesuvalgysit - įsidėti į šaldymo kamerą ir šaltuoju metų laiku mėgautis gaiviu bazilikų aromatu.


Reikės galingo maisto smulkintuvo ir iš vakaro ar bent 5 valandoms pamerkti saulėgrąžas.

Ingredientai:

  • 200 g bazilikų lapelių;
  • 150 g saulėgrąžų;
  • 80 g alyvuogių aliejaus;
  • 8 puselės džiovintų pomidorų;
  • 1 didelė skiltelė česnako;
  • 2 šaukštai citrinos sulčių;
  • druskos, pipirų.
Gamyba

Viską sudėti į maisto smulkintuvą ir sumalti.



2019-09-03

Veganiškas šimtalapis

Šimtalapį nėra paprasta iškepti, net ir ne veganišką, bet kai į tešlą dedami kiaušiniai, vis tiek šiek tiek paprasčiau, tešla tampa tampresnė. Veganiško šimtalapio sunkumai prasideda tada, kai reikia kuo ploniau ištampyti tešlą. Todėl patariu negaminti didelio šimtalapio, nes tešla labai plyšinės, didesnius gabalus daug sunkiau ištampyti. 
Gaminant šimtalapį, patalpoje turi būti ne mažiau 22 laipsniai šilumos, kitaip tešla nekils arba kils labai ilgai.


Ingredientai šimtalapiui

Tešlai:
  • 300 g kvietinių miltų (550D);
  • 180 g sojų pieno;
  • 6 g sausų mielių;
  • 15 g ištirpinto kokosų aliejaus;
  • 1 šaukšto cukraus;
  • žiupsnelio druskos.
Įdarui:
  • 200 g vegan block margarino;
  • 160 g cukraus (maždaug po 40 g kiekvienam lakštui) ir 1 šaukšto aguonoms;
  • 2 šaukštelių vanilinio cukraus;
  • 100 g aguonų;
  • 70 g razinų. 
Pabarstymui: 
  • cukraus pudros.
Siūlau pirmiausiai pasiruošti įdarą, kad iškilus tešlai nereiktų skubėti.

Įdaro paruošimas 
  • Vegan block margariną išimti iš šaldytuvo ir padalyti į 4 dalis, leisti gerai suminkštėti.
  • Aguonas užpilti karštu vandeniu, šiek tiek palaikyti ir sumalti, įdėti 1 šaukštą cukraus.
  • Razinas nuplauti.
  • Cukrų sumaišyti su vaniliniu cukrumi.
Tešlos paruošimas
  • Suberti miltus, šaukštą cukraus, mieles, druską, išmaišyti.
  • Pieną šiek tiek pašildyti, po truputį maišant pilti į miltus, supilti kokosų aliejų, minkyti tešlą.  Minkyti ilgai, maždaug 15-20 minučių. Tešla neturi būti per kieta.
  • Tešlą padalyti į 4 bandutes, jas iš abiejų pusių patepti aliejumi, sudėti ant lėkštučių ir uždengus palaikyti, kol pakils.
Šimtalapio gamyba
  • Paimti vieną bandutę, kiek įmanoma ploniau pakočioti, dėti ant kito stalviršio, užtiesto audiniu (staltiese),  ir tampyti kuo ploniau - tol, kol taps permatoma. Geriausia tai daryti dviese 😀.
  • Ant ištampyto lakšto tepti margariną, plonai ištepti visą lakštą, pabarstyti cukrumi.
  • Imti kitą bandutę, pakočioti, dėti ant pirmojo lakšto, ištampyti, užtepti margariną, berti cukrų  ir taip dirbti su visais tešlos lakštais.
  • Ant paskutinio lakšto pabarstyti razinų, prie krašto dėti aguonas į vieną liniją ir šiek tiek pabarstyti po visą lakštą.
  • Nuo krašto standžiai susukti į volelį, perkelti į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.
  • Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Kai pagels, pridengti kepimo popieriumi ir kepti toliau.
  • Iškeptą atvėsinti, pabarstyti cukraus pudra.




2019-08-27

Perlinių kruopų ir cukinijų kotletai

Kotletams reikės tik kelių ingredientų, tik iš anksto reikia išsivirti perlines kruopas. Aš jų išsiverdu daugiau, užšaldau ir po to naudoju kitiems patiekalams. Tarkuotos cukinijos ir perlinių kruopų kotletai drėgni, minkšti ir neabejotinai skanūs.


Reikalingi ingredientai:

  • 250 g virtų perlinių kruopų;
  • 100 g cukinijos;
  • 0,5 nedidelės paprikos;
  • 30 g kukurūzų miltų ir dar šiek tiek šių miltų apvoliojimui;
  • 1 nedidelis svogūnas;
  • 1 šaukštelis sojų padažo;
  • pipirų, druskos;
  • aliejaus kotletams kepti.
Kotletų gamyba
  • Sumalkite virtas perlines kruopas.
  • Burokine tarka sutarkuokite cukiniją.
  • Smulkiais kubeliais supjaustykite papriką ir svogūną.
  • Sumaišykite visus ingredientus.
  • Formuokite kotletus ir apvoliokite kukurūzų miltuose. 
  • Įkaitinkite keptuvę ir kepkite aliejuje ant nedidelės ugnies.

2019-08-08

Paprasčiausias cukinijų ir tofu apkepas

Vasarą ant pirštų galima suskaičiuoti dienas, kai cukinijos nepapuola ant mūsų stalo. Mėgstu kartoti, kad  be cukinijų - badas. Cukinija ir tofu - gardus derinys, ypač apkepo pavidalu.


Apkepui reikės:

  • 400 g cukinijos;
  • 220 g kieto tofu;
  • 2 česnakų skiltelių;
  • 2 šaukštų mielių dribsnių;
  • 50 g alyvuogių aliejaus;
  • 2 šaukštų kukurūzų miltų;
  • 2 šaukštų avižų sėlenų;
  • 1 šaukšto maltų linų sėmenų;
  • 1 šaukštelio džiovintų bazilikų;
  • druskos, pipirų.
Gaminkite apkepą
  • Sėmenis sumaišykite su 4 šaukštais vandens ir  kelioms minutėms palikite išbrinkti.
  • Cukiniją sutarkuokite ir įtrinkite česnaką.
  • Tofu sutarkuokite ir sumaišykite su mielių dribsniais.
  • Viską sukrėskite į vieną indą, sudėkite visus likusius ingredientus ir išmaišykite. 
  • Skardelę išklokite kepimo popieriumi ir kepkite apkepą 180 laipsnių temperatūroje 50 minučių.
  • Valgykite su daržovėmis ir (arba) saulėgrąžų grietine ar sojų jogurtu.





2019-08-01

Anakardžių ir juodųjų serbentų tortas

Anakardžių tortų receptų interneto platybėse labai daug - su uogomis ir be jų, su bananais ir datulėmis, su želatina, su agaru, su medumi, su linų sėmenimis...Dar šie tortai vadinami žaliavalgiškais, raw, betgi gal taip nėra, nes anakardžiai apdorojami, kepinami, tik po to jie tinkami valgyti. Kaip anakardžių tortai bebūtų vadinami, vis tiek  - tai nekepti tortai, be miltų; kai kam atrodo, kad ir sveikesni 😊. Galbūt 😊
Aš "išgavau" anakardžių tortą su džiovintų vaisių pagrindu, be pridėtinio cukraus, su juodaisiais serbentais. Kad nebūtų serbentų luobelių, naudojau šių uogų tyrę. 
Tortą pagaminti labai paprasta, tik reikia virtuvinio kombaino. Čia nereikia baimintis, kad sukris, kad neiškils, kaip kepant biskvitą 😁. 
Tortas ir gaivus, ir sotus, ir labai skanus 😋 Visi, kam teko paragauti, įvertino labai aukštu balu 😍


Pasiruoškite reikiamus ingredientus:

Torto pagrindui:
  • 100 g džiovintų slyvų;
  • 50 g razinų;
  • 50 g džiovintų obuolių;
  • 50 g džiovintų abrikosų;
  • 100 g avižinių dribsnių;
  • 50 g juodojo šokolado (90%);
  • 50 g datulių sirupo.
Anakardžių masei - kitam torto sluoksniui:
  • 300 g anakardžių;
  • 200 g juodųjų serbentų tyrės;
  • 2 šaukštus čija (ispaninio šalavijo) sėklų;
  • 100 g kokosų aliejaus;
  • 50 g agavų sirupo;
  • vanilės. 
Būtini išankstiniai paruošiamieji darbai:
  • Užmerkite anakardžių riešutus ir mirkykite bent 5 valandas arba geriausiai per naktį. 
  • Į serbentų tyrę įdėkite čija sėklas, kad išbrinktų.
  • Pakaitinkite 180 laipsnių orkaitėje avižinius dribsnius 15 minučių.
Gaminkite torto pagrindą
  • Nuplaukite džiovintus vaisius, kietesnius šiek tiek pamirkykite.
  • Šokoladą sutarkuokite ar kitaip susmulkinkite.
  • Į maisto kombainą suberkite visus torto pagrindo ingredientus ir sumalkite iki vientisos masės. 
  • Į torto formos dugną įtieskite kepimo popierių ir sudėkite gautą masę, gerai paspaudžiant, kiek įmanoma, išlyginkite.
  • Padėkite į šaldytuvą maždaug valandai.
Gaminkite kitą torto sluoksnį:
  • Į kombainą dėkite anakardžius ir visus šio sluoksnio ingredientus (kokosų aliejaus netirpykite), malkite, kol gausis vientisa masė.
  • Supilkite ją ant pirmo torto sluoksnio, išlyginkite.
  • Papuoškite serbentais, mėtų lapeliais, kokoso drožlėmis.
  • Leiskite sustingti; tortą geriausiai valgyti kitą dieną. 

Torto forma 16 cm. 
Serbentus gali pakeisti kitos uogos, jos gali būti ir šaldytos. Džiovintus vaisius torto pagrindui taip pat galima naudoti įvairius, kokie tik patinka.