2020-10-20

Orkaitėje kepti moliūgų kepsneliai su sojų faršu

 Mėgstamiausi mano - sviestiniai, kriaušės formos moliūgai. Dažnai juos kepu orkaitėje tiesiog supjausčius riekelėmis ir pabarsčius druska, žolelėmis. Bet dar maistingiau, sočiau ir skaniau ant riekelių ką nors uždėti. Pakeptos morkos su svogūnais, saulėgrąžų grietinė ir prieskoniai labai praturtina sojų faršo skonį, suteikia riebumo ir gerai dera su moliūgu. 

Kepsneliams reikėms:

  • 7-8 riekelių nulupto sviestinio moliūgo;
  • druskos, žolelių pabarstyti;
  • aliejaus riekelėms pašlakstyti.
Kepsnelių įdarui reikės:
  • 1 morkos;
  • 1 svogūno;
  • 25 g sojų faršo;
  • 0,5 kubelio daržovių sultinio;
  • 50 g saulėgrąžų;
  • 1 šaukšto citrinos sulčių (arba svarainių, jei pasigaminote);
  • 1 šaukšto kukurūzų arba avinžirnių miltų;
  • 2 šaukštų aliejaus morkoms su svogūnams pakepti;
  • 0,5 šaukštelio česnakų granulių;
  • 0,5 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos;
  • pipirų, druskos.

1. Saulėgrąžas užpilti karštu vandeniu, pamirkyti kokią valandą, vandenį nupilti, saulėgrąžas perplauti ir trinti rankiniu trintuvu, įpilti citrinų sultis ir reikiamą kiekį vandens, kad grietinė būtų tiršta.
2. Sojų faršą užpilti verdančiu vandeniu, įdėti sultinį, išmaišyti ir palaukti, kol išbrinks, sudėti į saulėgrąžų grietinę ir dar viską kartu pertrinti. 
3. Ant lėtos ugnies su vienu šaukštu aliejaus pakepti morką ir svogūną, įberti druskos ir pipirų.
4. Sumaišyti visus ingredientus kartu, sudėti česnakų granules, maltą papriką, kukurūzų miltus.
5. Moliūgo riekeles patepti aliejumi, pabarstyti druska, žolelėmis, įdaro masę paskirstyti ant moliūgo riekelių, jei lieka, galima kepti be moliūgo.
6. Kepti 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių terminio kepintuvo funkcija apatinėje orkaitės lentynoje.







2020-10-06

Obuolių skarelės

Obuolių skarelės - nostalgiški, paprasti, tikrai rudeniški, labai skanūs sausainiai. 


Obuolių skarelių tešlai reikės:
  • 450 g miltų;
  • 170 g vegan block margarino;
  • 130 g sojų jogurto;
  • žiupsnelio druskos.
Įdarui reikės:
  • 4 didokų obuolių (48 skiltelių);
  • 100 g cukraus;
  • 1 šaukšto cinamono;
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus;
  • šiek tiek cukraus pudros viršui pabarstyti.

Eiga

1. Išminkyti tešlą:
  • Suberti miltus, druską, burokine tarka įtarkuoti margariną, ištrinti su miltais.
  • Sudėti jogurtą, gerai išminkyti tešlą lankstant. 
  • Tešlą suformuoti į pailgą volelį, padėti nakčiai  arba bent kelioms valandoms į šaldytuvą.
2. Paruošti obuolius:
  • Nulupti, supjaustyti į 48 skilteles.
  • Sumaišyti cukrų, vanilinį cukrų ir cinamoną obuoliams pavolioti.
3. Gaminti skareles:
  • Tešlą padalyti į 4 dalis, iš kiekvienos plonai iškočioti apvalų lakštą ir jį padalyti į 12 dalių.
  • Obuolių skilteles pavolioti cukraus ir cinamono mišinyje, po vieną dėti ant platesnio tešlos dalies krašto, apsukti tešla.
  • Dėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Skareles galima patepti aliejumi, sumaišytu su cukrumi ir cinamonu. Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels, 15-20 minučių.
  • Iškepusias skareles pabarstyti cukraus pudra.



2020-09-30

Grikių blyneliai su cukinija ir moliūgu

Kai ruošiesi važiuoti į edukaciją "Grikio kelias" ir ten bus kepami grikių blynai, bet su kiaušiniais ir pienu...Tenka pasirūpinti, kad visi paragautų grikių blynų. Ir labai skanių 😋


Reikės:
  • 100 g žalių grikių;
  • 240 g sojų jogurto;
  • 90 g kepto moliūgo tyrės;
  • 100 g cukinijos;
  • druskos, česnakų granulių;
  • aliejaus blyneliams kepti.
Eiga:
  • Grikius paskrudinti 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių ir ataušusius sumalti kavamale.
  • Moliūgo tyrę ir jogurtą suplakti, į juos suberti grikių miltus, druską, česnakų granules, viską išmaišyti.
  • Į tešlą burokine tarka įtarkuoti cukiniją, išmaišyti.
  • Kepti įkaitintame aliejuje ant nedidelės kaitros.

2020-06-18

Rimti keksiukai

Kodėl rimti? Todėl, kad maistingi, ne ypatingai saldūs,  ne su tradiciniais miltais, gali atstoti užkandį.
Labai tinka, kai po didelių saldumynų atakų, jau norisi kažko rimtesnio 😃


Keksiukų tešlai reikės:
  • 80 g baltų speltos miltų;
  • 70 g avinžirnių miltų;
  • 40 g avižinių dribsnių;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnelio vanilės;
  • 1 banano;
  • 50 g agavų sirupo;
  • 40 g rapsų aliejaus;
  • 4 šaukštų riešutų sviesto;
  • 90 g kokosų pieno;
  • 3 šaukštų citrinos sulčių.
Keksiukų viršūnėlėms reikės:
  • 50 g tahini (sezamų sviesto);
  • 1 šaukšto kokoso drožlių;
  • 20 g agavos sirupo.
Gaminti įprastai:
  • Sausus ingredientus sumaišyti.
  • Bananą sutrinti, išplakti su visais skystais ingredientais ir riešutų sviestu.
  • Suberti sausą mišinį į plakinį, išmaišyti, krėsti į keksiukų formeles.
  • Sumaišyti tahini, kokoso drožles ir agavos sirupą; po mažą šaukštelį uždėti ant keksiukų viršaus.
  • Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.



2020-06-02

Balandėliai su perlinėmis kruopomis ir špinatais

Įvairiausių kruopų, avinžirnių ir pupelių visada paranku turėti šaldiklyje. Kokią vėsesnę dieną paskiriu jų virimui, pamerkusi iš vakaro. Ir šįkart balandėliams panaudojau šaldytas perlines kruopas.


5 nemažiems balandėliams reikės:
  • šviežio kopūsto;
  • 120 g virtų perlinių kruopų;
  • 30 g sojų faršo;
  • didelės saujos špinatų;
  • pusė paprikos;
  • ryšelio svogūnų laiškų;
  • 1 šaukšto sėmenų;
  • 1 šaukštelio sezamų pastos;
  • druskos, pipirų.
Balandėliams troškinti:
  • morkos;
  • svogūno;
  • 30 g margarino vegan block;
  • 30 g sojų grietinėlės;
  • vandens, druskos.
Kaip gaminti?