- Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis į tokį indą ar skardą, kurioje kepsite.
- Jeigu norite, galite įberti vanilės, ar cinamono, ar apelsinų žievelių - kokio skonio pageidaujate.
- Kepkite 200 laipsnių temperatūroje su funkcija viršus-apačia, maždaug 1,5 valandos, kelis kartus pamaišydami, kol išgaruos skystis, masė taps labai tiršta.
- Stiklainius iškaitinkite (aš tai darau mikrobangų krosnelėje, kol šlapi tampa sausais).
- Džemą dėkite į karštus stiklainius, sandariai uždarykite, apklokite antklode 12-24 valandoms.
- Taip pagamintą džemą be cukraus galėsite valgyti iki kito obuolių derliaus.
- Skrebučiai, obuolių džemas ir riešutų sviestas - super derinys!
2020-11-24
Obuolių džemas be cukraus
2020-11-19
Užtepėlė su riešutų sviestu
Rudenį gaminti užtepėles vienas malonumas. Platus daržovių pasirinkimas leidžia eksperimentuoti ir atrasti įvairius skonius. Dažniausiai visada pakepu daržoves orkaitėje, paskui dedu priedus, ką turiu, kas po ranka papuola 😀, kartais rūgščiau, kartais aštriau ar sūriau. Man ypatinga užtepėlė su riešutų sviestu - tokia glotni, tiršta, maistinga ir labai skani 😋😍. Ir valgome tokią užtepėlę ne tik su duona, trapučiais, bet ir kaip padažą su kokiais nors virtinukais, apkepais ar tiesiog pakeptais burokėliais.
- lygiomis dalimis moliūgo, cukinijos ir paprikos (maždaug po 100 gr);
- 3 šaukštų citrinų ar svarainių sulčių;
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 2 didelių šaukštų žemės riešutų sviesto ("Sviesto sviestuoto" pats pačiausias 💗);
- 1 šaukštelio sezamų sviesto (tahini);
- druskos, pipirų ar kitų mėgstamų prieskonių;
- galima dėti arba nedėti česnako 😀.
- orkaitėje su trupučiu aliejaus pakepti supjaustytas daržoves, kol suminkštės;
- viską sudėti į rankinį trintuvą ir sumalti;
- paragauti, ar atitinka norimą skonį 😀.
2020-10-20
Orkaitėje kepti moliūgų kepsneliai su sojų faršu
Mėgstamiausi mano - sviestiniai, kriaušės formos moliūgai. Dažnai juos kepu orkaitėje tiesiog supjausčius riekelėmis ir pabarsčius druska, žolelėmis. Bet dar maistingiau, sočiau ir skaniau ant riekelių ką nors uždėti. Pakeptos morkos su svogūnais, saulėgrąžų grietinė ir prieskoniai labai praturtina sojų faršo skonį, suteikia riebumo ir gerai dera su moliūgu.
Kepsneliams reikėms:
- 7-8 riekelių nulupto sviestinio moliūgo;
- druskos, žolelių pabarstyti;
- aliejaus riekelėms pašlakstyti.
- 1 morkos;
- 1 svogūno;
- 25 g sojų faršo;
- 0,5 kubelio daržovių sultinio;
- 50 g saulėgrąžų;
- 1 šaukšto citrinos sulčių (arba svarainių, jei pasigaminote);
- 1 šaukšto kukurūzų arba avinžirnių miltų;
- 2 šaukštų aliejaus morkoms su svogūnams pakepti;
- 0,5 šaukštelio česnakų granulių;
- 0,5 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos;
- pipirų, druskos.
2020-10-06
Obuolių skarelės
- 450 g miltų;
- 170 g vegan block margarino;
- 130 g sojų jogurto;
- žiupsnelio druskos.
- 4 didokų obuolių (48 skiltelių);
- 100 g cukraus;
- 1 šaukšto cinamono;
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus;
- šiek tiek cukraus pudros viršui pabarstyti.
- Suberti miltus, druską, burokine tarka įtarkuoti margariną, ištrinti su miltais.
- Sudėti jogurtą, gerai išminkyti tešlą lankstant.
- Tešlą suformuoti į pailgą volelį, padėti nakčiai arba bent kelioms valandoms į šaldytuvą.
- Nulupti, supjaustyti į 48 skilteles.
- Sumaišyti cukrų, vanilinį cukrų ir cinamoną obuoliams pavolioti.
- Tešlą padalyti į 4 dalis, iš kiekvienos plonai iškočioti apvalų lakštą ir jį padalyti į 12 dalių.
- Obuolių skilteles pavolioti cukraus ir cinamono mišinyje, po vieną dėti ant platesnio tešlos dalies krašto, apsukti tešla.
- Dėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Skareles galima patepti aliejumi, sumaišytu su cukrumi ir cinamonu. Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels, 15-20 minučių.
- Iškepusias skareles pabarstyti cukraus pudra.
2020-09-30
Grikių blyneliai su cukinija ir moliūgu
- 100 g žalių grikių;
- 240 g sojų jogurto;
- 90 g kepto moliūgo tyrės;
- 100 g cukinijos;
- druskos, česnakų granulių;
- aliejaus blyneliams kepti.
- Grikius paskrudinti 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių ir ataušusius sumalti kavamale.
- Moliūgo tyrę ir jogurtą suplakti, į juos suberti grikių miltus, druską, česnakų granules, viską išmaišyti.
- Į tešlą burokine tarka įtarkuoti cukiniją, išmaišyti.
- Kepti įkaitintame aliejuje ant nedidelės kaitros.