2020-11-24

Obuolių džemas be cukraus

Obuolių metas  ir gausa „verčia“ juos panaudoti įvairiai. Džiovinam, verdam obuolienes, darom sūrius, o obuolių natūralus saldumas leidžia jų tyrę ar džemą pagaminti visai be cukraus 🍎. Šitą džemą kepiau orkaitėje - paprasčiau, nereikia stovėti ir pastoviai maišyti. O lietingą, vėsią dieną kepamų obuolių kvapas ir skleidžiama šiluma suteikia namams ypatingo jaukumo 😊. 


  • Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis į tokį indą ar skardą, kurioje kepsite.
  • Jeigu norite, galite įberti vanilės, ar cinamono, ar apelsinų žievelių - kokio skonio pageidaujate.
  • Kepkite 200 laipsnių temperatūroje su funkcija viršus-apačia, maždaug 1,5 valandos, kelis kartus pamaišydami, kol išgaruos skystis, masė taps labai tiršta.
  • Stiklainius iškaitinkite (aš tai darau mikrobangų krosnelėje, kol šlapi tampa sausais).
  • Džemą dėkite į karštus stiklainius, sandariai uždarykite, apklokite antklode 12-24 valandoms.
  • Taip pagamintą džemą be cukraus galėsite valgyti iki kito obuolių derliaus.
  • Skrebučiai, obuolių džemas ir riešutų sviestas - super derinys!


2020-11-19

Užtepėlė su riešutų sviestu

 Rudenį gaminti užtepėles vienas malonumas. Platus daržovių pasirinkimas leidžia eksperimentuoti ir atrasti įvairius skonius. Dažniausiai visada pakepu daržoves orkaitėje, paskui dedu priedus, ką turiu, kas po ranka papuola 😀, kartais rūgščiau, kartais aštriau ar sūriau. Man ypatinga užtepėlė su riešutų sviestu - tokia glotni, tiršta, maistinga ir labai skani 😋😍. Ir valgome tokią užtepėlę ne tik su duona, trapučiais, bet ir kaip padažą su kokiais nors virtinukais, apkepais ar tiesiog pakeptais burokėliais. 


Šiai užtepėlei reikės:
  • lygiomis dalimis moliūgo, cukinijos ir paprikos (maždaug po 100 gr);
  • 3 šaukštų citrinų ar svarainių sulčių;
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 2 didelių šaukštų žemės riešutų sviesto ("Sviesto sviestuoto" pats pačiausias 💗);
  • 1 šaukštelio sezamų sviesto (tahini);
  • druskos, pipirų ar kitų mėgstamų prieskonių;
  • galima dėti arba nedėti česnako 😀.
Gaminti labai paprastai:
  • orkaitėje su trupučiu aliejaus pakepti supjaustytas daržoves, kol suminkštės;
  • viską sudėti į rankinį trintuvą ir sumalti;
  • paragauti, ar atitinka norimą skonį 😀.




2020-10-20

Orkaitėje kepti moliūgų kepsneliai su sojų faršu

 Mėgstamiausi mano - sviestiniai, kriaušės formos moliūgai. Dažnai juos kepu orkaitėje tiesiog supjausčius riekelėmis ir pabarsčius druska, žolelėmis. Bet dar maistingiau, sočiau ir skaniau ant riekelių ką nors uždėti. Pakeptos morkos su svogūnais, saulėgrąžų grietinė ir prieskoniai labai praturtina sojų faršo skonį, suteikia riebumo ir gerai dera su moliūgu. 

Kepsneliams reikėms:

  • 7-8 riekelių nulupto sviestinio moliūgo;
  • druskos, žolelių pabarstyti;
  • aliejaus riekelėms pašlakstyti.
Kepsnelių įdarui reikės:
  • 1 morkos;
  • 1 svogūno;
  • 25 g sojų faršo;
  • 0,5 kubelio daržovių sultinio;
  • 50 g saulėgrąžų;
  • 1 šaukšto citrinos sulčių (arba svarainių, jei pasigaminote);
  • 1 šaukšto kukurūzų arba avinžirnių miltų;
  • 2 šaukštų aliejaus morkoms su svogūnams pakepti;
  • 0,5 šaukštelio česnakų granulių;
  • 0,5 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos;
  • pipirų, druskos.

1. Saulėgrąžas užpilti karštu vandeniu, pamirkyti kokią valandą, vandenį nupilti, saulėgrąžas perplauti ir trinti rankiniu trintuvu, įpilti citrinų sultis ir reikiamą kiekį vandens, kad grietinė būtų tiršta.
2. Sojų faršą užpilti verdančiu vandeniu, įdėti sultinį, išmaišyti ir palaukti, kol išbrinks, sudėti į saulėgrąžų grietinę ir dar viską kartu pertrinti. 
3. Ant lėtos ugnies su vienu šaukštu aliejaus pakepti morką ir svogūną, įberti druskos ir pipirų.
4. Sumaišyti visus ingredientus kartu, sudėti česnakų granules, maltą papriką, kukurūzų miltus.
5. Moliūgo riekeles patepti aliejumi, pabarstyti druska, žolelėmis, įdaro masę paskirstyti ant moliūgo riekelių, jei lieka, galima kepti be moliūgo.
6. Kepti 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių terminio kepintuvo funkcija apatinėje orkaitės lentynoje.







2020-10-06

Obuolių skarelės

Obuolių skarelės - nostalgiški, paprasti, tikrai rudeniški, labai skanūs sausainiai. 


Obuolių skarelių tešlai reikės:
  • 450 g miltų;
  • 170 g vegan block margarino;
  • 130 g sojų jogurto;
  • žiupsnelio druskos.
Įdarui reikės:
  • 4 didokų obuolių (48 skiltelių);
  • 100 g cukraus;
  • 1 šaukšto cinamono;
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus;
  • šiek tiek cukraus pudros viršui pabarstyti.

Eiga

1. Išminkyti tešlą:
  • Suberti miltus, druską, burokine tarka įtarkuoti margariną, ištrinti su miltais.
  • Sudėti jogurtą, gerai išminkyti tešlą lankstant. 
  • Tešlą suformuoti į pailgą volelį, padėti nakčiai  arba bent kelioms valandoms į šaldytuvą.
2. Paruošti obuolius:
  • Nulupti, supjaustyti į 48 skilteles.
  • Sumaišyti cukrų, vanilinį cukrų ir cinamoną obuoliams pavolioti.
3. Gaminti skareles:
  • Tešlą padalyti į 4 dalis, iš kiekvienos plonai iškočioti apvalų lakštą ir jį padalyti į 12 dalių.
  • Obuolių skilteles pavolioti cukraus ir cinamono mišinyje, po vieną dėti ant platesnio tešlos dalies krašto, apsukti tešla.
  • Dėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Skareles galima patepti aliejumi, sumaišytu su cukrumi ir cinamonu. Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels, 15-20 minučių.
  • Iškepusias skareles pabarstyti cukraus pudra.



2020-09-30

Grikių blyneliai su cukinija ir moliūgu

Kai ruošiesi važiuoti į edukaciją "Grikio kelias" ir ten bus kepami grikių blynai, bet su kiaušiniais ir pienu...Tenka pasirūpinti, kad visi paragautų grikių blynų. Ir labai skanių 😋


Reikės:
  • 100 g žalių grikių;
  • 240 g sojų jogurto;
  • 90 g kepto moliūgo tyrės;
  • 100 g cukinijos;
  • druskos, česnakų granulių;
  • aliejaus blyneliams kepti.
Eiga:
  • Grikius paskrudinti 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių ir ataušusius sumalti kavamale.
  • Moliūgo tyrę ir jogurtą suplakti, į juos suberti grikių miltus, druską, česnakų granules, viską išmaišyti.
  • Į tešlą burokine tarka įtarkuoti cukiniją, išmaišyti.
  • Kepti įkaitintame aliejuje ant nedidelės kaitros.